lørdag 24. september 2011

Meksikansk pai med bønnesalsa

Eller tacopai. Jeg har laget tacopai en halv million ganger siden det er en av liksom-trønderens favoritter. Denne gangen ville jeg prøve noe nytt (som bestandig gjør at liksom-trønderen setter opp et skeptisk ansiktsuttrykk...), og lette etter nye meksikanske oppskrifter. Allikevel klarte jeg å ende på en slags tacopai, men med nok forandringer til at jeg ble fornøyd.

Meksikansk pai med bønnesalsa, til 4 sultne personer
Ingredienser til paibunn:
125 gram smør
200 gram hvetemel
Ca. 2 ss vann

Ingredienser til fyll:
800 gram kyllingkjøttdeig
Smør til steking
*2 fedd hvitløk, finhakket
*1 rødløk, finhakket
*1 ts salt
*4  ts malt spisskummin
*1 ts malt koriander
*1/2 - 1 ts chilipulver
*2 ts paprikapulver
*1 ts tørket oregano
*litt pepper
1 dl vann
(Alt merket med * kan erstattes av 1,5 pose ferdig tacopulver.)

Annet:
2 dl revet ost
Tacosaus
Blandet grønn salat
Nachochips/Tortillachips
Rømme

Fremgangsmåte:
Begynn med bunnen. Smuldre sammen smør og mel, tilsett vann og kna raskt sammen til det blir en jevn deig. Legg deigen i en pose i kjøleskapet i ca. 30 minutter.

Stek kjøttdeigen i smør i en godt varmet panne. Bland inn løk og hvitløk. Tilsett alle krydrene, bland godt og hell over vannet. La kjøttfyllet småkoke i ca. 5 minutter.

Sett stekeovnen på 200 grader. Ta av 1/3 av deigen. Fordel resten i bunnen og på kantene av en paiform eller annen ildfast form, ikke så stor. Prikk bunnen med en gaffel, og forstek den i 10-15 minutter.

Fordel fyllet over bunnen. (Hvis man ønsker kan man gjerne blande inn paprikaterninger og en boks avrente maiskorn i kjøttfyllet før man fyller bunnen. Med min smaksutfordrende familie droppet jeg det.) Fordel osten over kjøttfyllet. Ta den siste deigbiten og rull ut lange pølser som legges på toppen av osten som et gitter.

Stek paien ferdig på 200 grader i ca. 30 minutter.


Ups, litt ujevne striper i det gitteret gitt...

Lag salsaen mens paien steker (men man kan gjerne lage salsaen i god tid i forveien):
Ingredienser til salsa:
1 boks salatbønner
10 cherrytomater
1/2 rød paprika
1/2 grønn paprika (min grønne paprika var ikke god lenger så jeg brukte 1/2 orange istedet)
1 fedd hvitløk
1/2 rødløk eller 1 liten vårløk
1/2 rød chili
2 ss sitronsaft
2 ss olivenolje
2 ss grovhakket bladpersille
2 ss grovhakket koriander
salt, pepper

Fremgangsmåte:
Hell av vannet på bønnene og skyll dem godt. La de renne av seg. Del tomatene i 4 båter, skjær paprikaen i små terninger. Finhakk hvitløk og løk. Fjern frø og hinner på chilien, og finhakk den. (Ønsker man en sterk salsa beholdes frø og hinner.) Grovhakk urtene. Bland alle grønnsakene sammen i en liten bolle, og tilsett sitronsaft, olje, salt og pepper. Bland inn urtene tilslutt og smak evt. til med mer salt eller pepper. La stå i romtemperatur til paien er ferdig stekt.


Server paien med salat, salsa, tortilla/nacho-chips, rømme og tacosaus.


Ikke noe særlig tilbehør utover salsa på min tallerken da.
Må prioritere proteinene som vanlig.

1 kommentar:

  1. Denne var god denne. :)

    Du er en veldig flink kokk jenta mi :) Jeg elsker deg

    SvarSlett