tirsdag 5. juni 2012

Klippekrans

Klippekrans er vel noe de fleste husker fra heimkunnskapen/skolekjøkkenet. Siden kanelsnurrer er en storfavoritt hos oss ble det nok en variant av slik gjærbakst når vi skulle ha kaffegjester for det er vel ingen anledning det ikke passer med nybakt gjærbakst til? Jeg husket ikke helt hvordan vi fikk til den der klippingen slik at kransen ble finest mulig så kransen min så ikke helt ut som klippekrans må jeg innrømme. Jeg druknet den derfor i melisglasur ved servering...

Klippekrans, 1 stor eller 2 mindre

Ingredienser:
50 g gjær
150 g smør
5 dl melk
1/2 ts salt
1 1/2 dl sukker
(1 ts kardemomme om ønskelig)
1 egg
ca 1,5 liter hvetemel

Fyll:
100 g mykt smør, 1/4 dl sukker, 2-3 ts kanel.

Pynt:
Perlesukker eller mandelspon.

Fremgangsmåte:
Smelt smøret, hell i melken og varm til 37 grader. Rør gjæren ut i litt av væsken. Hell resten av væsken i bakebollen, tilsett gjærblandingen og salt, sukker, evt kardemomme, sammenpisket egg og det meste av melet. Start eltingen og juster med mer mel om nødvendig. Elt deigen blank og smidig til den slipper bollen. Dekk til deigen, og la den heve i ca 40 minutter.

Rør sammen ingrediensene til fyllet til en smidig røre.

Ha deigen ut på bakebordet. Del deigen i to like store emner hvis du vil lage to mindre kranser. Kjevle ut deigen til en eller to store firkantede leiver. Smør på fyllet over hele leiven(e), også ut i kantene. Rull sammen fra langsiden. Form rullen til en ring, og legg rullen med skjøten ned på en stekeplate dekket med bakepapir.

Klipp dype hakk i rullen, helt ned mot platen, men ikke helt igjennom. Legg de klipte bitene vekselvis mot høyre og venstre. Dekk med klede og la heve i ca 30 minutter.

Pensle kransen(e) med sammenvispet egg. Dryss evt over perlesukker og/eller mandelspon før steking, men jeg droppet det. Stek kransen(e) på nederste rille ved 200 grader 25-30 minutter. Avkjøl på rist. Når kransen(e) er avkjølt kan de gjerne pyntes med melisglasur.

Kransene er fine å fryse, men da uten glasuren.

Tok litt vel mye glasur på...
Lillesøsteren min måtte faktisk skrape vekk litt før hun orket
å spise stykket sitt, haha.
Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar