onsdag 6. juni 2012

Parmesankylling med hint av appelsin

Jeg leste gjennom noen eldre innlegg hos Chocolana forrige dagen, og så at hun hadde lenket til et av mine gamle innlegg, nemlig Parmesankylling. Jeg fikk da lyst å lage en ny variant av denne retten. Jeg lagde en mer tradisjonell panering med mel og egg i tillegg til parmesanost, og hadde appelsinsaus i stedet for sitronsaus. For å få enda litt mer appelsinsmak på kyllingen kokte jeg også en appelsinsirup som jeg helte over kyllingen etter paneringen. Det smakte fortreffelig, men jeg holder nok en knapp på sitrontilbehøret fremfor appelsinen. Som tilbehør hadde vi ellers quinoa, et helt nytt matbekjentskap for oss, og en frisk grønn salat med appelsinfileter.

Parmesankylling med hint av appelsin, 4 porsjoner
Ingredienser til kyllingen:
4 store kyllingfileter eller 6 mindre
2 dl finrevet parmesanost
1 ss paprikapulver
1 ss oregano
1 sammenpisket egg
4 ss hvetemel
salt, pepper
olje + 1 ss smør til steking og smøring av form
2- 3 ss appelsinsirup

Ingredienser til sausen:
3 dl kyllingfond, ferdig fortynnet
1 dl matfløte
2 ss mel
1 ss smør
1/2 - 1 dl appelsinsirup
2 ss finhakket basilikum eller persille

Ingredienser til appelsinsirup:
1 ss brunt sukker
2 ts hvitt sukker
saft og revet skall fra 3 appelsiner

Annet:
Hjertesalat og appelsinfileter fra 1 appelsin
2 dl quinoa
4 dl vann
1 buljongterning med hvitløk og persille

Fremgangsmåte:
Lag appelsinsirupen først. Vask appelsinene godt og riv det ytterste laget av skallet på et fint rivjern. Press ut all saften i en liten kjele. Kok opp appelsinsaften og tilsett sukkeret. Rør om, skru ned varmen og la det småkoke i 20 minutter. Rør med jevne mellomrom. Trekk så kjelen av varmen.

Sett stekeovnen på 200 grader og gjør klar en ildfast form med litt olivenolje i bunnen. Sett en stekepanne på middels til god varme med olje og smør i. Gjør klar 3 tallerkner. På den ene blandes mel, salt og pepper. På den andre heller du egget. På den tredje blander du sammen parmesanost, paprikapulver og oregano. Tørk kyllingfiletene og dypp dem så på begge sider i først mel, så egg og tilslutt parmesanblandingen.

Legg kyllingen over i den varme stekepanna og stek de ca. 2 minutter på hver side før de legges over i den ildfaste formen. Fordel 2-3 ss av appelsinsirupen over kyllingfiletene før de settes inn i ovnen og stekes ferdig, ca. 20-25 minutter.


I mellomtiden kokes quinoa (ris, bulgur eller couscous kan også brukes). Følg anvisning på pakken (vanlig fremgangsmåte er dobbelt så mye vann som quinoa, kokes i 15-20 minutter). Smaksett gjerne kokevannet med en eller annen buljong; jeg brukte en buljongterning med hvitløk og persille.

Lag sausen. Smelt smør og rør inn mel. Tilsett kyllingfond og rør godt til en klumpefri saus. Tilsett så fløte og resten av appelsinsirupen. La sausen småkoke i 5-6 minutter, og tilsett finhakket basilikum rett før servering.

Server kyllingen sammen med quinoa, hjertesalat og appelsinfileter og rykende varm saus.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar