mandag 13. juni 2011

Skolebrød i muffinsformer, kalt latmannsskolebrød

Jeg kom over en oppskrift som ble kalt latmannsskolebrød. Det er nesten som en variant av de populære no knead brødene, men denne oppskriften krevde ikke deiglaging kvelden før. Barselbesøk til søsteren min var en gylden anledning til å prøve oppskriften.
Jeg ble litt forvirret av gjær-mengden som er oppgitt; 25 gram tørrgjær til 12 skolebrød, men det tilsvarer jo litt mer enn 2 poser! 25 gram fersk gjær derimot, det er en halv pakke, så jeg regner med at det bare er litt tull med hvor mye gjær det er i tørrgjærposene og at man dermed trenger 1/2 pose til 12, og 1 hel pose til dobbel porsjon.

Her er oppskriften:

Latmannsskolebrød, 24 stk
Ingredienser:
6 dl melk
1 pose tørrgjær eller 1 pakke fersk gjær
et par dryss salt
et par dryss kardemomme
1 dl sukker
ca. 12 dl mel
100 gram smeltet smør
1 pk Piano vaniljekrem
(+ evt. 1 pk vaniljekesam)
melis + vann til passende glasur
revet kokos

Fremgangsmåte:
Varm opp melken til ca. 30 grader (tørrgjær ønsker vanligvis væske på 40-45 grader, men det blir for varmt når du lager deigen på denne måten). Bland sammen alt det tørre inkl. tørrgjær hvis du bruker det, eller løs opp gjær i melka hvis du bruker fersk gjær. Bland melk og tørre ingredienser, og du trenger ikke røre lenger enn til at alt har blandet seg og blitt en jevn deig. Sett til heving i litt over en time.

Sett ovnen på 220 grader. Bruk et muffinsbrett med papirformer i som du pensler eller sprayer med formfett. Bruk 2 spiseskjeer, og fordel deigen i 24 former. Bruk en kakesprøyte og sprut en god del vaniljekrem inn i hver deigklump, evt. bruk en teskje og press en dæsj vaniljekrem ned i hver deigklump. (Man kan også bruke en blanding av vaniljekrem og vaniljekesam til fyllet.)

Stekes midt i ovnen i 12-14 minutter.
Avkjøl muffinsbrettet på rist, og ta skolebrødene forsiktig ut av muffinsbrettet når de har avkjølt noe. La de avkjøles helt.

Ferdig stekt, litt av fyllet har rent utover, men det dekkes jo av melis senere.

Mmmm...

Bland sammen melis og vann til en ganske tykk glasur som smøres på skolebrødene og strø godt med revet kokos over.



Jeg hadde ikke papirformer som passet inn i muffinsbrettet mitt, så jeg måtte bruke store papirformer som sto av seg selv. Det var litt vanskelig å porsjonere ut deigen, så jeg fikk bare 16 enorme skolebrødene ut av denne deigen som skulle holdt til 24 stykker.  

Skolebrødene ble veldig gode, og veldig mektige, også de som ikke var så veldig store. Selv liksom-trønderen orket bare ett! Konsistensen er litt vanskelig å beskrive; de er luftige, men ikke lette som vanlig gjærbakst. Veldig saftige og svært mettende. Men en veldig enkel måte å lage skolebrød på hvis man en dag ikke har mye tid til knaing, heving og uttrilling av boller. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar