onsdag 29. juni 2011

Gammeldags sjokoladekake med vaniljekrem

Det søte liv har en enorm oppskriftsamling på deilige kaker. Jeg har prøvd ganske mange av oppskriftene, og de aller, aller fleste har vært veldig gode. For litt siden hadde jeg lyst å lage en sjokoladekake som ikke var langpannekake, og gjerne også bruke kefir som jeg synes gir veldig saftige kaker. Det søte liv hadde mange forslag til slike kaker, og jeg valgte tilslutt en som het Gammeldags sjokoladekake. Kaken er myk, saftig og fylles med en god sjokoladekrem. Kaken har også kanel i røra, men det sløyfet jeg. I tillegg fylte jeg den med vaniljekrem, veldig godt sammen med sjokoladekremen.

Her er oppskriften med mine tilpasninger:

Gammeldags sjokoladekake
Ingredienser til kakebunnen:
1 stort egg
3 dl sukker
4 dl kefir
100 gram smør
3 ss kakao
1 ts natron
6 dl hvetemel

Ingredienser til sjokoladekremen:
100 gram smør
2 ss kakao
1 ts vaniljesukker
500 gram melis (1 hel pakke)
4 ss kaffe
2-3 ss melk (man kan fint bruke bare kaffe eller bare melk også)

Annet:
1/2 pakke Piano vaniljekrem
Kakepynt

Fremgangsmåte:
Pisk sammen egg og sukker til en lett eggedosis. Tilsett kefir og pisk litt til. Smelt smøret og bland det inn. Bland det tørre i en egen bolle, sikt det gjerne sammen, og tilsett det tørre til det våte. Bland godt.
Hell røra i en 26 cm smurt springform med bakepapir i bunnen. Stekes på 190 grader i 45 minutter, nederst i ovnen. Følg med mot slutten av steketiden og legg evt. et bakepapir over kaka hvis overflaten blir for mørkt. Bruk en kakepinne e.l. og sjekk at kaka er gjennomstekt før den tas ut. Avkjøl kaka i formen, på rist.

Kremen lages ved å smelte smør, bland det sammen med de øvrige ingrediensene og pisk til du får en luftig krem.

Skjær rundt kanten på kaka for å løsne den fra formen og dra forsiktig av bakepapiret i bunnen. Del den i to, og legg bunnen på et fat. Smør ca. 1/3 av sjokoladekremen utover bunnen. Fordel deretter vaniljekremen utover sjokoladekremen, og legg toppen av kaka på. Fordel resten av sjokoladekremen langs sidene og på toppen, bruk gjerne sprøytepose for å få et fint mønster.

Pynt tilslutt med litt kakepynt eller kakestrøssel.

Kaken kan fryses, men holder seg myk og saftig i flere dager ved oppbevaring i kjøleskap.

Pyntet med hvite og rosa hjerter og rosa sukker

Masse sjokoladekrem langs kanten, med et merke fra en
lillesøsterfinger som så gjerne ville smake
Saftig og god, vaniljekrem inni var en suksess

Jeg skulle gjerne servert denne kaken på det nye, rosa fatet mitt, men det er litt lite og passer nok best til småkaker og muffins. Sånn til daglig brukes fatet som lysfat på spisebordet vårt, for det går jo ikke an å putte det fine fatet bort i et skap.

Rosa glassfat, kjøpt hos Himmelske Gleder

torsdag 23. juni 2011

Stekt ris med kylling, deilig restemat

Innimellom er det litt for mange rester i kjøleskapet, og ingen av restene er alene nok til å dekke middagsbehovet til 4 sultne mennesker. Da blir det en liten buffet der man kan forsyne seg litt av mange ulike retter, og alle kan få litt ekstra av det de liker best. Forrige gang vi hadde "restebuffet" lagde jeg meg stekt ris med kylling, noe ingen av de andre hadde lyst på.

Stekt ris med kylling, 1 porsjon
1 kyllingfilet, ferdig stekt og krydret (jeg hadde grillet den med hvitløksmarinade dagen før)
1,5 dl ferdig kokt ris, kald
1/4 rød paprika
1/2 rød løk
1 fedd hvitløk
6-8 sukkererter
2 ferske sjampinjonger
2 ts søt chilisaus
1 ts soyasaus
evt. salt og pepper
ferdig stekt omelett tilsvarende 1 egg
olje til steking

Del kyllingen i små biter, det samme med grønnsakene. Skjær omeletten i strimler. Varm opp oljen i en stekepanne, tilsett sjampinjong, hvitløk og rødløk og la det surre 2-3 minutter uten å bli brunt. Tilsett kylling og ris, rørestek videre til alt er gjennomvarmt. Tilsett grønnsakene, chilisaus og soyasaus, rør godt hele tiden. Smak til med salt og pepper.

Anrett på tallerken eller i en bolle og legg strimler av omelett på toppen. Pynt gjerne med litt frisk koriander.

onsdag 22. juni 2011

Prinsessesko

Jeg og høyhæla sko har ikke vært venner på mange år. Jeg har ett par ganger klart 3 cm høye hæler, og selv det ga meg problemer etter en liten stund. Brudesko var nesten umulig å finne, jeg måtte kjøpe noen rådyre for å finne noen jeg kunne ha en hel dag.

Brudeskoene mine, slitne etter en laaaang dag

Vi har en Noa-Noa butikk i nærheten. Jeg har ikke våget meg inn der en gang, for der har de jo ikke noe som passer til meg. Etter at jeg kom inn i mindre og mindre størrelser på stormotebutikker, skjønte jeg at jeg måtte prøve meg i en "vanlig" butikk også, og Noa-Noa fristet veldig. Og jammen meg passet klærne de hadde der. Riktignok den største størrelsen, og ikke alle typer plagg, men allikevel!

Jeg kjøpte først en "bestefargenser" og en topp, så tilbake dagen etter og kjøpte en nydelig kjole (jeg vet ikke helt når jeg skal få brukt den, men...).

Litt vanskelig å få tatt et bilde som viser
kjolen skikkelig

Øverst på en av hyllene så jeg også et par lekre sko. Rosa, litt skinnende og med ca. 5 cm høy hæl. Tenkte at det ikke var noe for meg, men etter ett par tenkeminutter måtte jeg bare prøve dem. Og de var passe! Og det gikk til og med an å med sånne hæler, ikke bare sitte, og jeg følte meg jo så høy. (Jeg er bare 166 cm høy så 5 cm til gjorde at jeg følte meg på høyde med liksom-trønderen, noe jeg selvsagt ikke gjorde i virkeligheten.)





Så nå venter jeg bare på en skikkelig anledning til å bruke skoene, og kjolen, hvis ikke blir det prinsessetendenser på jobb en dag.  

tirsdag 21. juni 2011

Amerikanske pannekaker

Innimellom er det lov å ha en fullstendig ufornuftig og usunn frokost, er det ikke? Og amerikanske pannekaker med smør, sukker, syltetøy, sjokolade, lønnesirup og/eller bacon må nok gå under både begrepet ufornuftig og usunn.

Bilder lånt fra google

Men, ett par-tre ganger i året lager jeg det allikevel, og søndagsfrokosten i denne helgen besto av en haug med slike små, deilige pannekaker. Vi har ikke så veldig avansert tilbehør; her er det bare smør, sukker og/eller syltetøy det går i.

Amerikanske pannekaker, ca. 20 stk.
Ingredienser:
225 gram hvetemel
3 ts bakepulver
1 ss sukker
3 dl melk
30 gram smeltet smør
2 egg

Fremgangsmåte:
Rør sammen det tørre i en bolle, og det våte i en annen. Bland, men ikke rør det glatt. (Det gir seige pannekaker.) Stekes i smør på middels varme, 3-4 stk. i panna om gangen.
Serveres med det du måtte ønske av godsaker. Hvis du vil ha det bittelitt sunnere er det veldig godt med friske bær eller frukt til også.




mandag 20. juni 2011

Kyllingburgere

For litt siden kom jeg over nok en matblogg, Lars spiser, drikker og synser. Han hadde en spennende oppskrift på hamburgere, særlig tilbehøret så veldig fristende ut. Jeg hadde en pose med hjemmelagde hamburgerbrød i fryseren, og tenkte at hamburgere kunne være en grei middag den siste dagen med storebrors fetter-overnattingsbesøk. Optimistisk gikk jeg til og med til innkjøp av en hamburgergrillrist, vi kunne jo få finvær og dermed grille burgere? Akkurat det kunne jeg visst spart meg, men burgere skulle vi ha allikevel, med tilbehør inspirert av Lars og burgere etter egen oppskrift.

Her er oppskriftene:

Kyllingburgere, 6 stk.
Ingredienser:
600 gram kyllingkjøttdeig
1 liten rødløk
2 fedd hvitløk
1 ts sennep
1 egg
4 ss melk eller vann
2 ss strøbrød
1 ss havregryn
salt og pepper
litt muskatnøtt
litt paprikapulver
3 ss hakkete, friske urter, for eksempel basilikum og persille eller oregano og timian

Fremgangsmåte:
Bland melk/vann med strøbrød og havregryn, la det stå og svelle ca. 5 minutter. Riv eller finhakk løk og hvitløk, og bland det med kyllingkjøttdeigen. Pisk egget lett sammen, og tilsett egg, krydder, urter og strøbrødblandingen. Bland alt godt sammen, gjerne med hendene, men det kan selvsagt gjøres i en kjøkkenmaskin. Deigen blir ganske løs, men lar seg fint forme til hamburgere.
Ta vann på hendene og på en skjærefjøl. Del deigen i 6 deler og form runde, litt flate hamburgere på skjærefjøla. Stek burgerne i en godt varmet stekepanne, tre om gangen, ca. 2 minutter på hver side. Legg de deretter i en ildfast form og stek de videre i stekeovnen på 220 grader, i ca. 8 minutter. Det er viktig at de er helt gjennomstekte, men fortsatt saftige.

Tomatdressing
Ingredienser:
20 cherrytomater (evt. 8 vanlige)
1 ss hvitvinseddik og 1 ss balsamicoeddik
1 dl majones
1 fedd hvitløk, finhakket
1/2 rødløk, finhakket
1/2 chili, finhakket grønn for litt mildere versjon, finhakket rød hvis du vil ha det litt sterkere
salt, pepper og ørlite sukker

Fremgangsmåte:
Del tomatene i småbiter (det holder å dele dem i to hvis du bruker cherrytomater), og press ut innmaten. Behold 2-3 stykker med innmat til pynt. Ha over i en liten bolle, tilsett resten av ingrediensene og bland godt. Sett kaldt inntil servering, gjerne noen timer; kan også fint lages dagen før.



Balsamicomarinerte sjampinjonger
Ingredienser:
10 middels store sjampinjonger
1/2 rødløk
1 fedd hvitløk
1 dl god olje
1 dl balsamicoeddik
salt, pepper og ørlite sukker

Fremgangsmåte:
Børst sjampinjongene rene eller "skrell" dem (dvs. ta tak i det ytterste laget og dra av fra undersiden). Del dem i terninger. Finhakk løk og hvitløk. Visp sammen olje og eddik, smak til med salt, pepper og sukker. Bland inn sjampinjong, løk og hvitløk. La stå en stund før servering; dette kan også lages dagen før.


Ellers serverte jeg burgerne med ost, bacon, salatblader og agurkskiver. Og ketsjup så klart, det er ikke mange middager barna ikke vil ha ketsjup til...(Kanskje det må bli neste hjemmelagde prosjekt; å lage ketsjup selv?)





Litt kjedelig bilder av min burger. Jeg får ikke plass i den nye maven til så mye mer enn kjøttet, og det er jo der proteinene er, men tomatdressingen måtte jeg smake på. (Hamburgerbrødet er egentlig bare med for bildets skyld, så mye brød kan jeg ikke spise uten å få veldig vondt i maven.) Sjampinjongene spiste jeg ved siden av, det ble litt voldsomt med de oppå tomatene. Veldig godt tilbehør, og tomatdressingen erstatter glatt hamburgerdressing for min del, selv om jeg har planer om å lage hjemmelaget hamburgerdressing en gang også. Sjampinjongene tror jeg egentlig passer bedre til annen grillmat, for eksempel svinefilet.

søndag 19. juni 2011

Hjemmelaget majones

Jeg spiser ikke mye majones (lenger...), men hvis jeg gjør det MÅ det være Mills lettmajones. Men en av oppskriftene til søndagens burgertilbehør krevde Hellmans majones, noe jeg ikke klarte å få tak i i de nærmeste butikkene. Jeg bestemte meg derfor for å prøve å lage majones selv; det påstås jo å være så enkelt og så veldig mye bedre enn kjøpemajones.

Jeg ville bare ha en helt enkel utgave, ikke noe smakstilsetninger som for eksempel hvitløk, soltørket tomat eller karri. Jeg brukte derfor bare eggeplommer, sennep, sitronsaft, salt, pepper og olje. Og jeg turte ikke gå for hurtigvarianten denne første gangen, det vil si med stavmikser og all oljen i på en gang. Jeg fant mange oppskrifter på nettet, og brukte litt fra mange.

Her er "min" versjon:

Hjemmelaget majones, ca. 3 dl
Ingredienser:
2 eggeplommer
4 ts sitronsaft
1 ts sennep, Dijon-sennep anbefales
litt salt og pepper
2 dl god olje, men ikke extra virgin olivenolje

Fremgangsmåte:
NB! Alle ingrediensene MÅ ha romtemperatur, spesielt viktig med eggeplommer og olje. Hvis ikke vil du få problemer med at majonesen skiller seg.
Pisk eggeplommene godt sammen, gjerne med elektrisk håndmikser. Bland inn sitronsaft, sennep, salt og pepper. Pisk til alt er lyst og "skummende". Tilsett så oljen i svært små mengder om gangen, gjerne bare noen dråper til å begynne med, mens du fortsetter å piske. Etterhvert som mer og mer olje er tilsatt og majonesen begynner å tykne kan du tilsette oljen i en tynn, jevn stråle. Pass på å piske hele tiden, og vips; ferdig majones!

Gul og fin!

Oppbevares på tett glass, i kjøleskap. Holdbarheten kan ikke sammenlignes med ferdigkjøpt. Her er det jo ingen konserveringsmidler. Oppbevares den mørkt og kaldt kan du nok ha den i opp til 2 uker, men blir den tatt hyppig ut av kjøleskapet og stående litt i romtemperatur hver gang er den nok ikke så god etter bare få dager.

Skulle forresten majonesen skille seg er det mulig å redde den ved å starte på nytt med en ny eggeplomme i en ny bolle. Pisk den sammen og tilsett den skilte majonesen i ørsmå mengder om gangen til du har fått blandet inn alt og ingenting har skilt seg igjen.

Av smakstilsetninger er det bare å ta det man liker. En klassiker er jo aioli. Da tilsetter du presset hvitløk, allerede sammen med eggeplommene. For eksempel 1 fedd pr. eggeplomme. Blander du i litt kapers og sylteagurk blir det remulade (evt. litt moset ansjos også). Litt chili eller bare litt ekstra sitron eller sennep gir også gode majoneser.

lørdag 18. juni 2011

Mål nr. 3 er i boks

Når jeg satte meg mål etter operasjonen var jeg veldig redd for å være for optimistisk. Det med å "gå på en smell" når det gjelder vektnedgang er dessverre veldig kjent for meg; sjelden har jeg klart å gå ned det jeg har ønsket, i det tempoet jeg har ønsket. Så denne gangen satte jeg tredje delmål langt fram i tid, for tenk om operasjonen ikke virket så godt på akkurat meg?

Tredje mål var å gå ned 40 kilo innen jul. I mai begynte jeg å forstå at det var litt vel pessimistisk å sette "fristen" helt fram til jul; jeg bikket minus 30 kilo i slutten av april. Dermed justerte jeg tidsfristen litt, til slutten av august. Turte ikke å sette det noe før, man hører jo så mye om at folk får platåer og står stille i ukesvis. Mai gikk litt tregt vektmessig. Bare 6 kilo hele måneden, godt hjulpet av en Frankrikeferie med litt for mange gamle synder med i bagasjen. Når juni kom manglet det nesten 4 kilo på augustmålet, så jeg var fortsatt ikke sikker på at august var for langt frem.

Midtveis i juni manglet 1,5 kilo, og jeg begynte å bli irritert på meg selv for at jeg ikke satset litt mer, og i et øyeblikk av galskap bestemte jeg meg for å framskynde tidspunktet til 25. juni, nøyaktig 5 måneder etter operasjonen. 1,5 kilo på 2 uker burde ikke være en umulighet. Selv som uoperert kunne jeg fint klart det.

Og i dag, 20 uker og 4 dager, eller 4 måneder og 3 uker, etter operasjonen kom det etterlengtede tallet frem på vekta. Jeg har nå gått ned 40,1 kilo!

Klassisk sammenligning med smørpakker. 40 kilo = 80 smørpakker

Det tilsvarer 56% av overvekten min, så jeg har fortsatt en lang vei igjen, men jeg er over halvveis!

Dermed er alle mine uttrykte mål oppnådd. Jeg har ikke klart å tenke så veldig mye lenger frem, for det har vært så uvirkelig at det er JEG som skal bli slank! Det har jeg ikke vært siden ungdomsskolen, og det er lenge siden altså. Jeg har tenkt mye i det siste på hva jeg skal ha som mål nå, og jeg har bestemt meg for å ikke ha tidsfrister på mer enn ett par ting.

Mål, uten prioritert rekkefølge:
- Komme igang med trening (gå tur, styrkeøvelser hjemme, prøve strikk eller rockering)
- Kjøpe sykkel (og begynne å sykle, ikke bare lagre den i boden)
- Kjøpe ski til vinteren og gå på skitur
- Tørre å prøve klær i flere vanlige butikker, ikke bare stormotebutikker og stormoteavdelinger
- Ikke bare kjøpe svarte klær
- Kaste eller selge eller gi bort alt av klær fra min storhetsperiode, ikke spare på noe "i tilfelle"
- Få på meg olabuksa til liksom-trønderen

Mål med en viss tidsplan, fortsatt temmelig nøkternt satt opp:
- Komme under 30 i BMI innen bursdagen min i mars 2012
- Komme under 28 i BMI, og dermed være kandidat for plastiske operasjoner for å fjerne overflødig hud, innen bursdagen min i 2013
- Gjennomføre plastiske operasjoner på armer, bryst og mave i løpet av 2014

Jeg VET, ikke bare tror, at livet mitt aldri blir det samme igjen, og den gleden jeg føler ved de første 40 kommer til å bli mangedoblet når de siste 30 kiloene forsvinner.

fredag 17. juni 2011

Vaniljekremsnurringser

Storebror er kjempeglad i kanelsnurrer, eller snurringser som han kaller dem. Vi skal ha overnattingsbesøk i helgen, av den kjekke fetteren til storebror, så jeg lovte å bake snurringser til dem.
Jeg prøvde en ny gjærdeigoppskrift, der man blander mykt smør inn i det tørre istedet for å smelte smør og blande det med melka. Jeg doblet oppskriften, fra 16 til 32 stk, og doblet dermed gjærmengden også. Det tror jeg ikke var nødvendig...


I tillegg til en deig som kom ut av bollen fikk jeg 40 snurringser, ikke 32, der mange av dem ble så store at de med fordel kunne vært halvert. Når jeg begynte utbakingen hadde jeg glemt at vi var nesten tomme for kanel, og det lille jeg hadde rakk ikke til mer enn 1/3 av deigen. Det ble derfor litt improvisering av annet fyll på resten, nemlig vaniljekrem, og det var så vellykket at jeg heller legger inn oppskrift på improvisasjonssnurringsene.

Vaniljesnurrer, 36 stk
Ingredienser:
1,2 kilo hvetemel
200 gram sukker
1 ts kardemomme (kan sløyfes)
200 gram mykt smør
50 gram gjær/en pakke tørrgjær
7 dl melk
1 pakke Piano vaniljekrem
Egg til pensling
Perlesukker
Evt. kanel

Fremgangsmåte:
Bland mel, sukker, kardemomme og tørrgjær, om du bruker det. Tilsett mykt smør i terninger, og bland det godt inn i melet. Varm opp melken til ca. 40-45 grader hvis du bruker tørrgjær, max. 37 grader om du bruker fersk gjær, og da skal gjæren løses opp i melken etter oppvarming.
Elt deigen sammen, dekk med plast og hev til dobbel størrelse, ca. 1 time.

Del deigen i 3 deler, ta en del og kjevle ut en stor leiv, ca. 1/2 cm tykk. Smør et lag med vaniljekrem utover hele leiven, men la det være igjen 1 cm langs den ene langsiden. Strø evt. kanel over vaniljekremen. (Man kan også lage helt vanlige kanelsnurrer. Smør da et tynt lag med mykt smør over leivene, strø på godt med sukker og kanel, og følg resten av fremgangsmåten.) Fukt med vann på den delen av leiven som ikke har krem på seg. Rull sammen fra den ene langsiden, den med krem, og legg rullen med skjøten ned. Skjær 12 stk 2 cm tykke skiver av rullen, og legg de over på bakepapirkledd stekebrett. Gjør det samme med de to andre delene av deigen. Dekk med plast, og etterhev i 30 minutter på en lun plass.

Pensle med egg, strø over perlesukker og stek dem i ca. 15 minutter ved 225 grader på nederste rille. Følg med litt mot slutten av steketiden og legg evt. et bakepapir over snurringsene hvis de blir litt mørke. Avkjøl på rist.



Man kan godt droppe perlesukker og heller bruke vanlig melisglasur på etter avkjøling.


Snurringsene er fine å fryse, men da helst uten melisglasur.

torsdag 16. juni 2011

Prinsefisk

Dette er en helt spesiell Bergensrett som ble til i anledning av et svensk prinsebesøk i byen en gang på slutten av 1800-tallet.

Bergens tidene skriver at dette er perfekt festmat, og man skal koke skikkelig fiskekraft, bruke sherry og kalvekraft i sausen og spandere på seg hummer til tilbehør. Jeg har nok valgt en noe simplere versjon, med fiskebuljong fra flaske, sitronsaft og reker; akkurat passe fjongt når jeg serverte det på vår faste fisketorsdag.

Her er oppskriften jeg brukte:

Prinsefisk, 4 porsjoner
Ingredienser til fisken:
800 g torsk, gjerne ryggfilet
1 liter vann
1 ts salt
2 ts sitronsaft (evt. 1/2 ts eddik)

Ingredienser til sausen:
2 ss smør
3 ss hvetemel
3 dl fiskekraft
2,5 dl matfløte
2 eggeplommer       
Saft fra 1/2 sitron
salt og pepper

Tilbehør
200 g reker, uten skall
1 pakke aspargestopper
1 plate butterdeig, tint
Frisk dill, finhakket
Poteter

Fremgangsmåte:
Sett potetene til koking, og begynn deretter med sausen. Smelt smør og rør inn melet. Spe med fiskekraften, kok opp under omrøring og skru deretter ned varmen. La sausen stå å trekke i 6-8 minutter, rør innimellom. Del eggene, og pisk eggeplommene inn i fløten. Tilsett egg/fløteblandingen i sausen mens du rører hele tiden. NB! Fra nå av må sausen ikke koke, den vil da skille seg og bli kornete.
Smak til sausen med salt, pepper og sitronsaft. Hold sausen varm mens fisken tilberedes.

Fisken:
Del torsken i passende serveringsstykker. Kok opp rikelig med vann i en stor kjele. Tilsett salt og sitron/eddik. Legg i fisken og la den trekke i 6-8 min. Det skal være nok til at fisken er gjennomkokt, men da må den være helt tint på forhånd. Legg til tid hvis fisken er helt eller delvis frossen. Ta opp fisken med hulløse, la den renne godt av seg og legg den over på en tallerken eller serveringsfat.

Butterdeigsnipper:
Mens fisken står og trekker kan man steke butterdeigsnippene. Del butterdeigen i snipper, altså små trekanter, eller skjær ut halvmåner. Legg de på bakepapirkledd stekebrett, og stek i 5-6 minutter på 225 grader. Avkjøl på rist. Man kan evt. pensle snippene med sammenpisket egg og strø flaksalt over før steking.

Morsom oppblåst fasong etter steking

Asparges:
Kok opp vann med litt salt og sukker. Legg i aspargestoppene og la de koke i 3 minutter. Hell av vannet og legg de ved siden av fisken på serveringsfatet.

Ved servering helles sausen over fisken på fatet, pynt med reker og litt frisk dill på toppen og server kokte poteter og butterdeigsnippene til.



Hva skal man si om denne retten? Det ble litt tamt på en måte. Sausen var riktignok nydelig, og veldig god til aspargesen, men ellers var det bare vanlig kokt torsk liksom. Tror det hadde blitt mer smaksrikt med en litt sprekere fisk. Liksom-trønderen spiste laks i stedet for torsk, men han hadde ikke sansen for sausen så jeg vet ikke om det var en bedre kombinasjon. Sausen passer nok til all slags fisk, og bytter man ut fiskekraft med kyllingkraft så har man en kjempegod saus til kylling også, særlig om man bytter ut sitronsaften med appelsinsaft i tillegg.



onsdag 15. juni 2011

Grillet hel svinefilet

Liksom-trønderen er ikke av de ivrigste på kjøkkenet, bortsett fra når det gjelder selve spisingen. Men han har faktisk fått dreisen på grilling av hamburgere og pølser, så nå var tiden inne til å prøve større kjøttstykker. Etter litt plunder med innstillingen av gassflammene (det er noe feil med knottene på gassgrillen vår) funket det helt topp. Kjøttet ble grillet på høy varme med åpent lokk til det hadde fått skikkelig grillflate på alle sider, deretter stekt videre på litt lavere varme med lokket igjen. Litt snuing innimellom og vips; ferdig grillet hel svinefilet med akkurat passe lys rosa innside. Mør og god, ikke svidd på utsiden, jeg var helt imponert!

Flott ytterside, og....

...perfekt innside

Tilbehøret var ovnsstekte poteter, rester av fløtesausen til kyllingen, grønn salat og rå grønnsaker. Ikke det mest spennende tilbehøret, men det smakte veldig godt.

Halve poteter, forkokte og gaffeloppraspet overflate, krydret med salt, pepper, timian og olje, stekt i 20 minutter på 200 grader varmluft

Pip cookie jar i hus!

Endelig klarte jeg å bestemme meg!

Jeg tenkte og tenkte og tenkte og tenkte på hva jeg skulle bytte tekanna mi inn i, og dro tilslutt inn til Dorothea på Vinterbro for å se på tingene "live" for å klare å velge. Men når jeg kom dit hadde de veldig lite Pip-varer inne, så da ble det enkelt allikevel. En cookie jar fikk bli med hjem. Dessverre hadde de den ikke inne i rosemønsteret, men den stripete er veldig fin den også, og er jo helt lik sukkerskålen min med den søte roseknoppen på lokket.


Nå står den så fint på kjøkkenbenken, fylt med de gode knekkebrødene mine. Jeg spiser jo ikke så mye kjeks at jeg kan fylle hele krukken med det synes jeg.


Cookie jar er egentlig et dumt ord å bruke da, jeg liker best å ha norske navn på ting, men det er ikke så mye schwung over ordet kjekskrukke så da lar jeg den fine krukken min lov til å hete cookie jar.

tirsdag 14. juni 2011

Enkle rundstykker med kaldheving

Jeg har fått med meg at "alle" baker no knead brød for tiden, og har veldig lyst til å prøve selv også. Jeg må bare få investert i en jerngryte først. Men prinsippet med kaldheving tiltaler veldig, så jeg tenkte jeg kunne prøve meg på rundstykker i første omgang. Denne oppskriften fant jeg på bloggen Mat på bordet. En kjempefin matblogg! Og sikkert et bra startsted når jeg skal lage mitt første no knead brød også; hun har lagt ut en video med beskrivelse av hvordan man gjør det.

Ferske rundstykker til frokost, som ikke kommer fra en frossen pose, er deilig luksus. Man lager altså en vanlig gjærdeig kvelden før, bruker veldig lite gjær og kald væske. Lurt å begynne litt tidlig på kvelden slik at deigen får minst 12 timer på seg. Dagen etter steker man rundstykkene i en muffinsform, superenkelt!


Rundstykker med kaldheving, 12 stykker

Ingredienser:
500 gram hvetemel
1 1/2 ts salt
1/4 ts tørrgjær
4 dl vann

Fremgangsmåte:
Kvelden før: Bland mel, salt og gjær i en bolle. Tilsett vannet og bland godt til du har en noe klissete deig. Dette kan fint gjøres uten kjøkkenmaskin, bare med en god slikkepott eller sleiv. Dekk deigbollen med plast, og la den stå på kjøkkenbenken natten over.

Dagen etter: Sett ovnen på 220 grader. Strø mel i bunnen av hvert "hull" på muffinsformen. Bruk en stor skje og fordele deigen i "hullene". Spray over med vann, og strø evt. med frø på toppen (f.eks valmuefrø, solsikkekjerner eller havregryn). Stekes i 10-15 minutter, til de er gyldenbrune.

Det ble visst litt forskjellig deigmengde i hver hull

Man ser godt at noen ble litt større enn andre gitt...

Haha, denne ble jo helt misformet. Storebror tinget på denne med en gang.

Avkjøl rundstykkene litt i formen, da blir de lettere å få ut. Bruk evt. en kniv og skjær rundt rundstykkene om nødvendig. Jeg oppdaget når jeg tok rundstykkene ut av formen at de var altfor lite stekt. Jeg måtte steke de videre uten muffinsbrett, på rist, i 6 minutter til.

Nå er de passe stekt.

Ferske rundstykker til søndagsfrokosten, kan det bli bedre?




mandag 13. juni 2011

Skolebrød i muffinsformer, kalt latmannsskolebrød

Jeg kom over en oppskrift som ble kalt latmannsskolebrød. Det er nesten som en variant av de populære no knead brødene, men denne oppskriften krevde ikke deiglaging kvelden før. Barselbesøk til søsteren min var en gylden anledning til å prøve oppskriften.
Jeg ble litt forvirret av gjær-mengden som er oppgitt; 25 gram tørrgjær til 12 skolebrød, men det tilsvarer jo litt mer enn 2 poser! 25 gram fersk gjær derimot, det er en halv pakke, så jeg regner med at det bare er litt tull med hvor mye gjær det er i tørrgjærposene og at man dermed trenger 1/2 pose til 12, og 1 hel pose til dobbel porsjon.

Her er oppskriften:

Latmannsskolebrød, 24 stk
Ingredienser:
6 dl melk
1 pose tørrgjær eller 1 pakke fersk gjær
et par dryss salt
et par dryss kardemomme
1 dl sukker
ca. 12 dl mel
100 gram smeltet smør
1 pk Piano vaniljekrem
(+ evt. 1 pk vaniljekesam)
melis + vann til passende glasur
revet kokos

Fremgangsmåte:
Varm opp melken til ca. 30 grader (tørrgjær ønsker vanligvis væske på 40-45 grader, men det blir for varmt når du lager deigen på denne måten). Bland sammen alt det tørre inkl. tørrgjær hvis du bruker det, eller løs opp gjær i melka hvis du bruker fersk gjær. Bland melk og tørre ingredienser, og du trenger ikke røre lenger enn til at alt har blandet seg og blitt en jevn deig. Sett til heving i litt over en time.

Sett ovnen på 220 grader. Bruk et muffinsbrett med papirformer i som du pensler eller sprayer med formfett. Bruk 2 spiseskjeer, og fordel deigen i 24 former. Bruk en kakesprøyte og sprut en god del vaniljekrem inn i hver deigklump, evt. bruk en teskje og press en dæsj vaniljekrem ned i hver deigklump. (Man kan også bruke en blanding av vaniljekrem og vaniljekesam til fyllet.)

Stekes midt i ovnen i 12-14 minutter.
Avkjøl muffinsbrettet på rist, og ta skolebrødene forsiktig ut av muffinsbrettet når de har avkjølt noe. La de avkjøles helt.

Ferdig stekt, litt av fyllet har rent utover, men det dekkes jo av melis senere.

Mmmm...

Bland sammen melis og vann til en ganske tykk glasur som smøres på skolebrødene og strø godt med revet kokos over.



Jeg hadde ikke papirformer som passet inn i muffinsbrettet mitt, så jeg måtte bruke store papirformer som sto av seg selv. Det var litt vanskelig å porsjonere ut deigen, så jeg fikk bare 16 enorme skolebrødene ut av denne deigen som skulle holdt til 24 stykker.  

Skolebrødene ble veldig gode, og veldig mektige, også de som ikke var så veldig store. Selv liksom-trønderen orket bare ett! Konsistensen er litt vanskelig å beskrive; de er luftige, men ikke lette som vanlig gjærbakst. Veldig saftige og svært mettende. Men en veldig enkel måte å lage skolebrød på hvis man en dag ikke har mye tid til knaing, heving og uttrilling av boller. 

Ukemeny uke 24

Herlighet, ny uke allerede! Jeg synes den siste uka bare har flytt avgårde. Denne uka innledes deilig nok med en ekstra fridag, godt for både oss og ungene med litt mer tid sammen. Når det samtidig er finvær avsluttes pinsen på en god måte. (At bilen vår står parkert 2 mil unna med punktert dekk velger jeg å ikke tenke på før etter frokost...)

Mandag: Helstekt eller helgrillet marinert svinefilet, sprøstekte poteter, fløtesaus og kokte + rå grønnsaker (søndagsmiddagen en dag for sent)
Tirsdag: Potetbiff med råkostsalat/rødkål-salat fra Storemyras blogg
Onsdag: Chicken Tandoori med ris
Torsdag: Prinsefisk
Fredag: Tacopai med grønn salat og rømmedressing
Lørdag: Pølsegrateng med gressløksmør
Søndag: Kyllingburgere med hjemmelagde hamburgerbrød, tomatdressing og balsamicomarinerte sjampinjonger

søndag 12. juni 2011

Kyllingform med bacon og ost

Igjen en rett inspirert av Wenches kjøkken. Veldig kjekt med en "alt-i-ett"-rett, mindre oppvask for liksom-trønderen. At det i tillegg smaker veldig godt er selvsagt en fordel. Selv barna, som det ikke alltid er så enkelt å forutsi hva de vil like, spiste mye kylling. Jeg klarte å motstå fristelsen til å steke litt lenger og litt lenger og litt lenger (jeg er så redd for å få ikke helt gjennomstekt kylling), og dermed ble kyllingen saftig og smaksrik.

Som vanlig har jeg valgt ikke å følge orginaloppskriften til punkt og prikke, så oppskriften under er med mine tilpasninger:

Kyllingform med bacon og ost, 4 porsjoner
Ingredienser:
8-10 skiver bacon
750 g kyllingfilet (tilsvarer 4-5 kyllingfileter)
4-5 ts pesto
2 ss solsikkeolje eller rapsolje
salt
pepper
1 ss paprikapulver
2 gulrøtter
1 brokkoli
1 stor kule mozarella-ost, skåret i tykke skiver
70 g cashewnøtter eller pinjekjerner

Fremgangsmåte:
Rist pinjekjerner eller cashewnøtter i en middels varm tørr panne. Legg til side.

Smør hver kyllingfilet inn med 1 ts pesto (eller mer hvis man vil ha sterkere smak). Surr 2 baconskiver rundt hver kyllingfilet. Pass på å presse baconet hardt rundt slik at det  sitter på under steking. Krydre med paprikapulver, salt og pepper på begge sider av kyllingen. Stek kyllingfiletene i solsikkeolje eller rapsolje på sterk varme, på begge sider. Det holder med 2 minutter på hver side.

Ta blomstene av brokkolien og kok dem i 1 minutt i en kjele. Skrell og kutt opp gulrøtter i tynne, lange skiver og legg det som et lag i en ildfast form. Legg de stekte kyllingfiletene over gulrøttene, og legg de ferdigkokte brokkoliblomstene rundt kyllingene. Legg tykke skiver med ost over kyllingen og brokkolien, og fordel cashewnøtter eller pinjekjerner rundt i formen.

Stekes i ovn på 200 grader i 25–30 minutter. Pass på at kyllingen er gjennomstekt – altså helt hvit inni.
La kyllingen hvile litt før servering slik at all kjøttsaft setter seg før den skjæres i.

Før og etter ovnssteking

Fløtesaus, 4 porsjoner
Ingredienser:
Stekesky fra kyllingen + kyllingfond og vann: tilsammen 5 dl
2 dl matfløte
2 ts pesto
1 ss mangochutney
litt pepper

Fremgangsmåte:
Bland kyllingfond og vann og hell det over i stekepannen der du stekte kyllingfiletene. Det bør være ca. 5 dl væske til sammen. La det stå og småkoke så lenge som mulig slik at væsken koker inn til omtrent halvparten. Tilsett fløte, pesto og mangochutney, la det koke opp og smak til med pepper og evt. mer salt. (Det trengs neppe mer salt pga den oppkonsentrerte fonden.) Småkok 2-3 minutter til slik at fløten tykner noe.

Server kyllingen sammen med grønnsakene, kokt ris og saus. Strø evt. noen ristede ukokte nøtter over til slutt.




 

lørdag 11. juni 2011

Min faste sommersalat

Vannmelon og fetaost er sommersmaker for meg. Jeg spiser riktignok fetaost hele året, men akkurat kombinasjonen av søt vannmelon og salt fetaost spiser jeg bare om sommeren (man får vel ikke tak i vannmelon i andre årstider heller?). Siden jeg skal ha i meg mest mulig proteiner bruker jeg også kikerter i salaten, og tilsammen blir dette en mettende salat som fint kan serveres som en egen rett.

Sommersalat med vannmelon, fetaost og kikerter, 2 porsjoner
Ingredienser:
1/4 vannmelon, velg gjerne en stenfri versjon
1 boks hermetiske kikerter (tilsvarer 200 gram kikerter)
1 pakke fetaost naturell (fra Apetina)
1/2-1 dl god olje
1/2 rødløk eller 1 vårløk
en håndfull små, søte tomater
4 ss pinjekjerner
saft fra 1/2 sitron
en håndfull friske urter, feks bladpersille og koriander
ett dryss tørket oregano
salt og pepper

Fremgangsmåte:
Skyll kikertene godt i rennende vann; de ligger som regel i en lake med mye salt. La vannet renne godt av, hell kikertene over i en bolle. Tilsett presset sitron, halvparten av oljen og litt salt og pepper. Bland godt og sett til side.
Hell av laken til fetaosten og skjær osten i terninger. Legg osten utover en asjett og ringle over resten av oljen. Strø over tørket oregano, litt salt og pepper og bland forsiktig. La osten stå litt slik at oljen trekker noe inn.
Rist pinjekjernene i en middels varm tørr panne, pass på så de ikke bli brente. Avkjøles på en asjett.
Skjær vannmelon i terninger, løken i tynne skiver og del tomatene i to. Grovhakk urtene.
Bland sammen alle ingrediensene unntatt pinjekjernene, og smak til med evt. mer salt og pepper. Serveres med pinjekjernene strødd på toppen, og gjerne på en raus seng av grønn salat. Kan også brukes som tilbehør til grillmat.

Det var en litt blek vannmelon jeg brukte, så det fargerike bildet jeg håpet på ble det ikke.
Men jeg fikk brukt Pip-skålen min iallefall!

fredag 10. juni 2011

Fiskerett inspirert av det somaliske kjøkken

En ny fiskerett sto på menyen denne uka, inspirert av en oppskrift jeg fant på TV2s oppskriftsider (Wenches kjøkken). Det står på nettsiden at oppskriften er fra boken "Jeg vil bygge mitt land, en matreise for unge kokker ”av Helen E. Holdhus. Boken er en del av et prosjekt ved Eiksmarka skole; "Jeg vil bygge mitt land", og målet har vært å gi elevene opplevelser av Norges mangfold. Oppskriftene i boka er hverdagsoppskrifter fra mennesker med forskjellig kulturell bakgrunn, totalt 16 ulike kulturer. Man kan lese mer på Facebooksiden til boka.
(Vær obs på at det er en skrivefeil i orginaloppskriften; tidsangivelse for potetkokingen skal være 10 minutter, ikke 1+ minutter. )

Fisk i tomatsaus, 4 porsjoner
Ingredienser:
6-8 poteter
400 gram laksefilet, skinn og benfri
400 gram torskefilet, skinn og benfri
1 ts salt
2 fedd hvitløk
1/2 potte frisk koriander
1/2 potte bladpersille
1 rødløk
1 liten aubergine
En neve cherrytomater
1 grønn chili uten frø
1 liten squash
1/2 dl olje
1 boks hermetiske tomater, jeg brukte cherrytomater fra Mutti
4 ss tomatpure
Saft fra 2 lime
Ca. 5 dl vann

Fremgangsmåte:
Del fisken i serveringsstykker og legg disse på en asjett. Dryss salt over.

Grønnsakene forberedes slik: Skrell og del potetene i fire. Skrell løk og skjær den i skiver. Finhakk hvitløk. Skrell auberginen og del den i ringer som igjen deles i to eller tre. Del squashen på samme måte. Del chilien i to, skrap ut frøene og finhakk resten. Hakk koriander og bladpersille grovt.

Finn fram en stor gryte, hell i olje og varm på middels varm plate, tilsett løk og hvitløk, og stek det mykt og blankt. Tilsett poteter, tomatboksen, tomatpure, chili og ca. 1 dl av vannet, og kok på svak varme i 10 min.

Tilsett limesaft, aubergine, squash, cherrytomater, bladpersille og koriander, og bland alt godt i tomatsausen. Legg laksen oppå grønnsakene. Tilsett resten av vannet, og la det småkoke under lokk i ca. 10 min. Kjenn etter at potetene er møre og at fisken er ferdig. (Jeg måtte la det koke i 5 minutter ekstra.) Smak til med evt. mer salt og litt pepper.

Legg et lag med grønnsaker og poteter på en tallerken og plasser et fiskestykke på toppen. Dryss gjerne over litt mer friske urter før servering.





Dette var en svært velsmakende rett, veldig godt med poteter som var kokt på den måten. Barna spiste masse fisk! Lillesøster spiste litt potet også, og begge to var villige til å smake på de, for oss, ukjente grønnsakene. Og dommen til liksom-trønderen: Nam, bacalao! 

Smashkake laget av min svoger

For en liten stund siden var det en link på vg-nett til en bloggedame som hadde lagt ut oppskrift på Smashkake. Jeg rakk ikke å sjekke linken, men noterte meg det mentalt at jeg skulle se på det senere. Det ble selvsagt glemt bort, helt til søsteren min med mann kom på besøk til foreldrene mine, medbringende den nevnte smashkaka. Svogeren min hadde sett samme link som meg, og heldige oss ble forsøkskaniner når han bestemte seg for å bake kaka.

Det er altså en kake med salt kjeksmarengsbunn, sjokoladefyll og vaniljekrem, toppet med pisket krem og knuste Smashsjokolader. Veldig god, veldig mektig og med mange variasjonsmuligheter (friske jordbær i kanskje?). Oppskriften står i linken lenger oppe, her er bilder av svogeren min sin kake:

Litt dårlige mobilbilder, men den ser da fortsatt fristende ut

Ser at Det søte liv også har presentert en utgave av denne kaka nå; i rund form.

mandag 6. juni 2011

Ukeplan for uke 23

Ny uke, nye middagsplaner! Vår plan er preget av et Sverige-besøk forrige uke, fryseren er full av godsaker.

Mandag: Svenske kjøttboller med potetmos og grønnsaker
Tirsdag: Kyllingvinger med kokt ris og grønn salat
Onsdag: Pølser med hjemmelagde pølsebrød (håper på grilling av pølsene)
Torsdag: Fisk i tomatsaus med grønnsaker og kokt ris, evt. couscous eller bulgur
Fredag: Spagetti med kjøttsaus
Lørdag: Kyllinggryte med pesto, bacon, grønnsaker og nøtter
Søndag: Saltbakte poteter med helstekt hvitløksmarinert svinefilet, grønnsaker og sjysaus (kanskje prøve oss på grilling her og?)

søndag 5. juni 2011

Ostekake med jordbær

Mine to søte nieser fyller 3 år til uka, og vi har familiefeiring i helga. Jeg tilbød meg å bake en kake, og ønsket var da oreokake eller ostekake. Jeg har bakt så mange oreokaker, så denne gangen valgte jeg ostekake. Min faste ostekake er en helt "vanlig" med kjeksbunn og sitronsmak på fyllet. Nå ville jeg prøve en med gelelokk på toppen, så jeg gikk inn på Det søte liv for å finne en ny oppskrift. Der var det som vanlig et hav av deilige kaker; jeg valgte denne med jordbær.

Ostekake med jordbær
Bunn:
225 gram bixitkjeks eller annen søt havrekjeks
100 gram smør

Ostekrem:
1 pakke jordbærgele
2,5 dl kokende vann
100 gram melis
1 ts vaniljesukker
200 gram kremost, f.eks Philadelphia (1 pakke) eller Tine naturell kremost (ca. 1,5 pakke)
1 beger lettrømme
1 kartong kremfløte (0,33 l)

Gelelokk:
En kurv friske jordbær eller en pose frosne bær (som må tines først)
1 pakke jordbærgele
2,5 dl væske (bruk vann eller væsken fra de frosne bærene etter de har tint)

Kok opp vann og tilsett gelepulveret fra den ene pakken, rør til alt pulveret er oppløst. Avkjøl, men pass på at det fortsatt er flytende.

Knus kjeks til bunnen. (De kan knuses i f.eks stavmikser, kjøkkenmaskin eller for hånd ved å legge kjeksen i en pose og slå løs med en kjevle.) Smelt smør og bland det godt med den knuste kjeksen. Press kjeksmassen ut i en 26 cm kakeform. Det beste er å lage kjeksbunn direkte på serveringsfat. Hvis man ikke har slike springformer som er til å feste på et fat kan man legge en  vanlig springformring oppå et fat, feste med litt tape 4-5 steder før man trykker kjeksblandingen godt utover bunnen og helt inntil ringen. Alternativt kan man selvsagt bruke en vanlig springform, det blir bare litt vanskeligere å få løs stykkene ved servering. Sett bunnen i kjøleskap slik at den blir helt stiv. (Minst 15 minutter, gjerne lenger.)

Pisk sammen ost og melis til en myk masse. Bland inn rømmen. Stivpisk kremfløten og bland den inn i ost/rømme-massen. Hell i den avkjølte geleen i en tynn stråle mens du pisker på lav hastighet.
Når alt er godt blandet (massen er veldig tyntflytende!) helles det over bunnen. Sett formen tilbake i kjøleskapet sånn at fyllet stivner; det tar ca. 5 timer.

Kok opp 2,5 dl vann. Dersom du bruker frosne bær kan du også bruke bærvæsken som kommer under tining, og evt. tilsette vann slik at det tilsammen blir 2,5 dl. Løs opp gelepulveret fra den andre gelepakken i den kokende væsken. Avkjøl helt, men pass på så det ikke stivner. Ta ut kakeformen fra kjøleskapet, men ikke skjær løs kaken eller ta av springformen. Fordel bær utover det stivnede ostefyllet. Hell den avkjølte geleen forsiktig over bærene så de blir dekket. Sett formen tilbake i kjøleskapet slik at gelelokket stivner.

Før servering skjærer man langs kanten på springformen og tar den forsiktig av. La kaka stå litt i romtemperatur før servering slik at bunnen løsner lettere fra underlaget. Det er også pent å pynte med litt sitronmelisse i midten av kaken før man skjærer opp.




Kaken falt visst i smak hos de fleste.
"Nam, yoghurt" var dommen fra storebror...